Het insteekslot dankt zijn naam aan het feit dat het slot letterlijk in de deur steekt. Eerst wordt er een opening gefreesd in de deur, waarna het slot erin geschoven en vastgemaakt kan worden. Het insteekslot ligt dan verankerd in de deur. De meeste insteeksloten worden bediend met een cilinder, maar er zijn ook insteeksloten die bediend worden met een klaviersleutel of draaiknop. Er zijn verschillende type insteeksloten die we hieronder uitleggen.

dx-loopslot-wit_2

Loopslot: Een loopslot heeft alleen een dagschoot. Door het neerdrukken van de deurkruk wordt de dagschoot naar achteren gehaald en kan de deur geopend worden. Een loopslot kan dus niet op slot. 

Kastslot: Kastsloten worden vaak gebruikt om bijv. meterkastdeuren af te sluiten. De deur kun je op slot draaien met een klaviersleutel. 

Dag- en nachtsloten. Er zijn twee soorten dag- en nachtsloten, namelijk een klavierslot en cilinderslot. De nachtschoot wordt bediend door middel van een klaviersleutel of cilindersleutel. Cilinder dag- en nachtschoten worden toegepast bij binnendeuren die op slot gedraaid moeten worden. Cilindersloten zijn er in diverse uitvoeringen.


WC-badkamersloten: Een badkamerslot, ook wel wc-slot genoemd, heeft een dagschoot en een nachtschoot. De dagschoot wordt op dezelfde wijze bediend als een loopslot, terwijl de nachtschoot bediend wordt door de vierkante stift in de tuimelaar rond te draaien. Deze vierkante stift zit in het draaiknopje aan de binnenkant van de deur en mondt uit in een ´rood-wit´ of ´vrij-bezet´ plaatje aan de buitenkant van de deur.

Naast de insteeksloten en veiligheidssloten  kunt u ook bijpassende deurklinken en deurbeslag kopen. Bekijk hiervoor de mogelijkheden op Haverkampshop.nl