Ballast in verschillende soorten en maten!

ballastproducten-logo

Jij bent vast wel bekend met de term ballast. Je komt het dan ook wel eens tegen buiten en het is ook wel bekend onder de namen van een last of een contra gewicht. Een last wordt best wel veel gebruikt en er zijn dan ook verschillende sectoren die het gebruiken. De voornaamste sector is de bouw en dat is ook niet zo gek. Een last wordt vooral gebruikt om zware dingen te tillen. Een hijskraan is daar dus perfect voor en daar wordt het dan ook nog heel erg veel gebruikt. Ook bij bruggen werd een last heel erg veel gebruikt. Tegenwoordig is dat een stuk minder, maar bij oude bruggen kan het nog wel eens voorkomen. Misschien is het dus ook wel handig om er een bij jou in de werkplaats te hebben. Wat voor een last heb jij dan eigenlijk nodig?

ballastproducten-foto

Zand

Zandzakken zijn best wel zwaar en dat merk jij dan ook wel. Zandzakken worden dan ook best wel veel gebruikt als ballast en dan vooral om water tegen te houden als er een overstroming is. Verder worden zandzakken eigenlijk niet gebruikt, want zand is gewoon te zwaar en een zandzak is ook te groot om fatsoenlijk te kunnen gebruiken. Er zijn dan ook veel betere alternatieven voor lasten en wellicht zit er hier wel een tussen die jij fijn gaat vinden. Mocht jij in een noodsituatie zitten waarbij je snel een last nodig hebt dan kan het zo zijn dat zand wel handig is. Ligt natuurlijk aan waar het voor is.

Water

Hoewel het niet veel wordt gebruikt is het wel mogelijk. Het gaat dan om water. Dit wordt vaak gebruikt als iemand een snelle last nodig heeft en dat is ook niet zo gek. Water kan best handig zijn als last. Als jij namelijk een vat met water hebt dan kan die echt wel iets op zijn plek houden. Nu kan water best wel duur worden als jij het vaak nodig hebt. Daarnaast is het ook zo dat water niet makkelijk te verplaatsen is. Tenzij jij het echt nodig hebt is het beter om te gaan kijken naar een andere soort ballast.

Beton

Iedereen is wel bekend met het fenomeen van betonblokken. Je komt ze wel eens tegen in films en series, maar ook bouwplaatsen. Dat is dan ook niet zo gek, want beton is een best wel handige last waar jij gebruik van kan maken. Het is namelijk zo dat beton makkelijk te maken is voor een ballast. Als jij dan ook een goede mal heb dan is het makkelijk om plaatselijk betonblokken te maken. Nu kan het wel even duren voordat jij een goed blok hebt. Beton moet namelijk helemaal uitharden voordat het klaar is.

Lood

Lood is een bekend type last en dat is ook niet zo gek. Lood komt veel voor en wordt nog steeds veel gebruikt. Het is een metaal en tijdens het vissen zie je lood dan ook nog veel terug komen. Nu is het ook niet zo gek dat lood wordt gebruik als ballast en het is dan ook zeker iets dat jij moet gaan doen. Lood is namelijk een bijzonder metaal soort en het heeft iets dat andere metalen niet hebben. Anders was het namelijk goed om andere metalen te gebruiken.

Dichtheid

De reden dat lood een goede last is heeft te maken met de dichtheid van lood. Die is bij lood namelijk heel erg hoog en bij andere metalen niet. Door de hoge dichtheid hoef je maar een klein formaat loodblok te hebben voor een redelijk hoog gewicht. Daarnaast is lood makkelijk te vormen en perfect dus voor een ballast.